2024-04-17

Stans snabbaste kontor

Visste du att ett av världens mest kända och respekterade sportbilsmärken har sitt kontor på Cecil Coworking? För bland skrivbord och gröna växter hittar vi Johan Pärson, Head of External relations på Koenigsegg. Här på Cecil Coworking har han förlagt bilmärkets Stockholmskontor.
– Ja, det kan man säga, för det är bara jag. Vi är ungefär 650 anställda på Koenigsegg, varav nästan 600 arbetar i Ängelholm, ett 50-tal vid vår fabrik i Barcelona där vi bygger de självbärande karosserna. Och så jag i Stockholm.

Koenigsegg grundades av Christian med samma efternamn 1994, och serieproduktionen kom i gång 2002 med CC8S, en supersportbil med en dåvarande hisnande toppfart på över 390 kilometer i timmen.

Sedan dess har företaget, som numera är den enda helägda svenska biltillverkaren, kommit att etablera sig som skapare av ”Megacars” i det absolut högsta prissegmentet, med prestanda som få bilar når upp till. Bland annat har modellen CCR slagit världsrekord som snabbaste serieproducerade bil, och modellen Agera R har även den slagit världsrekord, i snabbaste sprint från noll till 300 kilometer i timmen och tillbaka till noll. Med en Koenigsegg Agera RS slogs toppfartsrekordet för en serietillverkad bil den 4 november 2017, som nu lyder på 447 kilometer i timmen i snitthastighet, vilket än i dag är världens snabbaste serieproducerade bil för allmän väg. 

Johan Pärsons roll i företaget innebär att han bland annat arbetar med affärsutveckling och externa samarbeten som inte är direkt kopplade till bilförsäljning eller produktion. Eftersom han är själv på Stockholmskontoret passar Cecil Coworking honom perfekt.
– Jag slipper själv hålla på med det tekniska, som nätverk och skrivare och liknande. Det bara funkar. Jag är ganska morgonpigg, så jag har gärna morgonmöten på Cecil. Jag har också ofta lunchmöten, och då vet jag att jag alltid kan få ett bord på Cecil, det är en väldig fördel i den här delen av staden.

Just nu ökar Koenigsegg sin produktion rejält för att komma upp till ungefär 60 bilar om året. Bland annat startas snart tillverkningen av märkets första fyrsitsiga bil, Gemera.
– Våra bilar tillverkas för hand, och vi hinner med ungefär en i veckan. Men jag vill knappt ens kalla det bilar, jag föredrar skapelser, som bättre beskriver hur unikt handbyggda och speciella de är.