2025-02-19

”Cecil känns anpassat för framtiden”

I jakten på en varm och centralt belägen kontorsplats hittade det äkta paret bakom glasögonvarumärket EOE Eyewear hem hos Cecil Coworking. Ett stenkast från den egna butiken på Mäster Samuelsgatan 10.

– Som relativt ung arbetsgivare idag behöver man skapa en attraktion genom en dynamisk arbetsplats som känns levande. Det var något vi fann hos Cecil, säger Emilia och Erik Lindmark, grundare av EOE Eyewear.

– Sen är det härligt att det ligger på just Norrlandsgatan, tillägger Emilia och ler. Gatunamnet påminner nämligen om var deras resa började för 15 år sedan – i Norrland – då de båda studerade ekonomi på Umeå universitet.

– Vid sidan av studierna fanns det en organisation för vilken man kunde driva olika projekt inom socialt entreprenörskap. Det var där vi upptäckte att vi jobbade väldigt bra ihop, berättar de.

Under samma period började Erik få allt sämre syn, medan Emilia redan hade glasögon – snart föddes idén om att skapa ett hållbart glasögonvarumärke med inspiration från den norrländska naturen.
– På den tiden fanns det inte så många innovationer inom glasögonbranschen – det ville vi ändra på, säger Erik.

2010 sjösattes EOE Eyewear och 2021 tog paret Norrland till Stockholm då de öppnade sin fysiska butik på Mäster Samuelsgatan 10.
– Hantverket, som alltid har en koppling norrut, är en stor del av vårt DNA. Vi använder exempelvis stenar som är plockade i Lannavaara utanför Kiruna och bitar från renhorn i våra bågar, berättar Emilia.

Användningen av dessa unika naturmaterial har lett till ett ytterligare verksamhetsben: Re-grind.se, ett cirkulärt materialbolag till glasögonindustrin där man återbrukar gamla glasögonbågar.
– Just nu har vi exempelvis gjort material åt Balenciaga, berättar Emilia.

Regrind har snart sin egen fabrik i Boden, men basen för EOE finns här – på Cecil Coworking.
– Vi hade tidigare ett eget kontor i stan, men under pandemin, då många valde att arbeta hemifrån, kunde det stå helt tomt i långa perioder och vi började då fundera på att hitta ett hybridkontor. Idag vill man ha flexibiliteten att kunna arbeta såväl på plats som hemifrån. Därför känns Cecil mer anpassat för framtiden, säger Erik.

– Ja, det blir mer levande och aldrig tomt. Några kan komma tidigt och äta frukost tillsammans, medan någon annan kommer in senare när de lämnat barnen. Sen är det centrala läget avgörande, inte minst för våra unga anställda – de skulle nog ha svårt att åka ut till ett kontor utanför stan, säger Emilia.

På Cecil Coworking sitter runt åtta personer från EOE, och de har skapat sig goda rutiner:
– Varje vecka har vi måndagsmöte och äter frukost tillsammans här. Går vi ut tar vi gärna lunch på Riche eller Konstnärsbaren och på onsdagar tränar vi allihop, oftast på Ignite training hub, berättar Emilia och flikar in:
– Häromdagen hade jag namnsdag och fick ett gratulationsmejl från Cecil. Vem har koll på ens namnsdag nuförtiden? Jag tyckte det var så fint! Man känner sig sedd på Cecil och att man är en del av ett större sammanhang. Det tror vi skapar något gott.