2025-04-25

"Vi skapade en plats där alla var välkomna”

Korsningen mellan Biblioteksgatan och Mäster Samuelsgatan har länge varit en mötesplats för fest och flärd. Här öppnade finansmannen Ivar Kreuger restaurang Cecil 1917, där kökschef Julius Carlsson skapade flera numera legendariska rätter – bland annat wallenbergaren. Därefter tog nattklubben Alexandras över, som kom att bli Stockholms främsta inneställe.

– Vi hade det bästa läget på Biblioteksgatan och underbara lokaler med vackra träpaneler, öppen spis och givetvis ett stort dansgolv med scen för både konserter och shower, säger Alexandra Charles.

Det har nu gått 57 år sedan Alexandra Charles kröntes till Sveriges nattklubbsdrottning i samband med öppningen av landets första moderna nattklubb. Idén föddes när hon träffade Noël Charles, som senare kom att bli hennes make. Han kom från 1960-talets "Swinging London" med rådande Beatlemania, Twiggy-inspirerad makeup och minikjolar på Carnaby street. ”Stockholm by night” var däremot föga imponerande.

– De stora ställena, Berns och gamla Hamburger börs, var riktad mot den vuxna publiken. För att gå dit var man tvungen att hyra kavaj och slips, äta dyra måltider och dansa till orkester. Vi började drömma om att starta ett eget ställe med internationell känsla, där alla åldrar och klädstilar var välkomna så länge man följde husregeln: ’how to behave’. Och så blev det. Alexandra och Noel fick hjälp med finansiering av Alexandras pappa och farbror, rekryterade en dj från populära Radio Luxembourg och bokade Monica Zetterlund till invigningen.

– Vi bjöd in alla dåtidens kändisar, som Björn Skifs, Kisa Magnusson och Tommy Körberg. Dag två kom kung Carl XVI Gustaf, då kronprins, och hans gäng.

Sedan gick det fort. Till det stimmiga dansgolvet mitt i Bibliotekstan lockades såväl festsugna stockholmare som världsartister. Från Jack Nicholson och Ingrid Bergman till ABBA och Rod Stewart.

– Vi hade ofta uppträdanden och temakvällar. Även filmpremiärer. När Bond-filmen ’Live and let die’ hade premiär anordnade vi en tävling med Roger Moore då vi utsåg en Bondtjej. Hon blev senare statist i en av filmerna. Men bakom glamouren dolde sig en tuff arbetsmiljö med högt tempo. – Nattlivet var underbart – men slitigt. Efter 20 år av sena nätter i rökiga lokaler med stökiga människor var jag trött. Jag ville ut därifrån med hälsan i behåll. Och nattklubb var aldrig planen från början, jag skulle ju till FN för att påverka världen till det bättre. Ur den viljan föddes något nytt. 1998 grundade Alexandra Charles 1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben, med syfte att förbättra kvinnors hälsa och lyfta frågan om jämlik vård.

– Jag fick lära mig att vården för män och kvinnor såg väldigt olika ut. När min mamma blev sjuk blev det tydligt att både kvinnor och äldre nonchalerades av vården och forskningen. Sedan dess har föreningen vuxit till en kraft i svensk opinionsbildning. Med kampanjer, stipendier och olika evenemang har man satt fokus på allt från gratis HPV-vaccin till individanpassad cancerbehandling med kortare vårdköer.

– Vi lyfter framför allt frågan om hjärthälsa hos kvinnor, vilket är den främsta dödsorsaken för både kvinnor och män. Vi har tjatat, skrivit och lobbat för förändring. Och det har gett resultat. Forskningen får ett allt större genusperspektiv, delvis tack vare vårt arbete.

Nyligen besökte Alexandra Charles även Cecil Coworking på Norrlandsgatan 10 för att berätta om sitt arbete för kvinnors hälsa – men även om tiden med Alexandras i den tidigare restauranglokalen som gav namn åt Cecil Coworking. Det pratas mycket om den rådande nattklubbsdöden, hur ser du på Stockholms nattliv i dag?

– Jag tror att folk har tröttnat på de nischade ställena med smalt utbud för smala målgrupper som dominerat 00- och 10-talen. Vi saknar den typen av ställen som Alexandras var. Ett vattenhål där både kostymnissar, modemaffian, gaygrupper och eleganta damer och herrar kan mötas.