2023-12-07

Upptäck julens smaker på Cecil

Sotad lax med grönkålssallad, apelsin och granatäpple

4 portioner

Ingredienser

  • ca 600 g lax
  • Rapsolja till stekning

Kryddblandning:

  • ½ msk spiskummin
  • ½ msk svartpeppar, hel
  • ½ msk farinsocker
  • ½ tsk chiliflakes, alternativt cayennepeppar
  • ½ tsk torkad ingefära
  • ½ tsk kanel, malen
  • ½ tsk salt

Grönkålssallad:

  • 400 g grönkål
  • 3 st apelsiner
  • 1 st granatäpple
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 krm malda korianderfrön
  • 1 krm mald kryddnejlika

Gör så här

  1. Krossa alla kryddor fint i mortel.
  2. Skär laxen i skinnfria bitar.
  3. Vänd ena sida av laxen i kryddblandningen och stek i rapsolja på medelstark värme tills den fått fin färg.
  4. Lägg upp på ugnssäker form med kryddsidan uppåt, och stek i ugnen på 200 grader i ca 10 min eller tills kärntemperatur nått 44 grader.
  5. Riv av grönkålen från stammen och lägg i en stor bunke. Riv skalet av apelsinerna, lägg i kryddorna, rapsoljan och saften från apelsinen.
  6. Skär av skalet från apelsinen så att du får bort allt det vita, tärna apelsinen.
  7. Dela granatäpplet på mitten och slå på baksidan med en sked för att få ut granatäpplekärnorna.
  8. ”Massera” in juicen, kryddorna, oljan och saften i grönkålen. Lägg upp grönkålen på lämpligt fat och garnera med apelsintärningarna och granatäppelkärnorna. Servera med laxen.