2023-06-19

PR-proffset tipsar: Lyckas med sommarfesten

Få kan fest lika bra som Rossana Mariano. Sedan 22 år tillbaka driver hon PR-byrån RMPR och har därför en lång erfarenhet av eventskapande. I maj i år flyttade PR-byrån in på Cecil Coworking.

– Vi hittade Cecil via vänner och mun mot mun-metoden. Vi fastnade direkt för den exklusiva inredningen och den avslappnade stämningen. Jag känner några som sitter här sedan tidigare, det ger arbetskollegor och en hemtrevlig kontorsvibe, trots att det är ett coworking space, säger Rossana Mariano.

Med långa, varma sommardagar och semestern i sikte är det en ypperlig tid att samla vänner och familj för att skapa minnen ihop. Här är Rossana Marianos tips på hur du anordnar sommarens bästa fest.

Arbeta med naturen
– Få älskar sommaren lika mycket som vi svenskar och under de få varma månaderna flyttar festerna gärna ut. Så krångla inte till det med olika tema-fester, utan håll det enkelt och låt temat cirkulera kring sommaren. Dekorera bordet med det du hittar i naturen. Just nu spritter det i naturen med färgstarka pioner och skira äppelblommor. I augusti kommer blåbärsriset och i höst ger kottar och tallbarr ett vackert resultat på bordet. Blanda gärna udda porslin och strunta i duken för en mer bohemisk känsla. 

Fokus på starten
– Lägg lite extra krut på förminglet när det är dags för fest. Om du planerar en sittande middag, starta med ett lite längre mingel så att alla hinner ses och prata. Satsa på lättare, törstsläckande drinkar baserade på vin eller champagne samt mättande tilltugg, eftersom det dricks mer ju längre minglet pågår.

Det sitter i detaljerna
– Alla uppskattar en värd som lagt tid på personliga detaljer, som att skriva gästernas namn på servettringen. Eller kanske har du en hobby att anspela på? Gör menyerna likt notblad eller hitta roliga personliga fynd i second hand-butiker till dukningen. Exempelvis små keramikfigurer som ställs ut vid varje kuvert. Det behöver varken vara dyrt eller krångligt. Dessutom kan det fungera som isbrytare mellan gästerna när de väl slår sig ner vid middagsbordet. 

Glöm inte underhållningen
– När man bjuder på fest vill man ju ofta skapa minnen för sina gäster. Musik eller någon form av underhållning tillför en ytterligare nivå till festen. En dj eller levande musik är definitivt en tempohöjare. Alternativt om du hellre vill satsa på frågequiz eller kanske en toastmaster. Det är alla bra sätt för att binda ihop din tillställning.