2022-05-30

”Ett konstverk som representerar framtiden”

Det finns många spännande konstverk att spana in på Cecil Coworking. Vi bad kuratorn och konstkonsulten Jonas Kleerup, som valt ut konsten, berätta mer om ett av dem.
– Den här gången vill jag lyfta Cloud Sister av Arvida Byström. Hon är ständigt aktuell och nu när jag fick frågan om att välja ut ett konstverk beundrade jag en serie självporträtt hon skapat för Vogue Scandinavia, som illustration för en techstory av John Ajvide Lindqvist, berättar Jonas Kleerup.

Varför valde du verket till Cecil?

– Vi ville skapa ett tvärsnitt av hur samtidskonsten ser ut i dag – och Arvida och hennes galleri Steinsland Berliner är helt klart en central del där. Ett av Cecils ledord är ’Samtid möter tradition’, och just i detta verk så möter vi det klassiska stillebenet, fast renässansens symboliska dödskallar, vindruvor och detaljer är utbytta mot vår samtids mobiltelefoner och avatarer.


Vad tilltalar dig med konstnären?

– Arvida har varit omöjlig att ignorera sedan hon slog igenom, och hennes 200 000 följare på Instagram håller nog med att hon gör något unikt. I en tid där exponering, sociala medier och självbilden är vad som dominerar våra bildflöden personifierar hon konstens magiska kapacitet att lära oss något om oss själva och vår tid. Som ung influencer tillhör hon även den första generation som vuxit upp i ett helt uppkopplat samhälle och på det sättet är hon unik i sitt skapande – hon sammanför våra teknologier med våra kroppar och hjärnor på ett smart sätt. Arvida har även haft ett viktigt inflytande när det gäller kroppsideal samt ifrågasättanden kring modevärlden. Hon är helt självlärd, skolad av internet. 

Vad hoppas du att Cloud Sister tillför på Cecil Coworking?

– Tanken med konsten på Cecil är att den ska utgöra ett slags hjälpmedel för kreativitet och produktivitet. Konst kan hjälpa till att vidga vyerna, eller bara få oss att tänka på ett annorlunda sätt. Arvidas verk är en viktig del i samlingen som representerar det unga och digitala. Framtiden helt enkelt.

 

Konstverk:
Arvida Byström ”Cloud Sister” [Pigment print with handcoloured framing, edition of 5, 2018]