2021-05-27

”Vi vill få fler att köpa färre plagg”

När vännerna August Bard Bringéus och Jakob Dworsky startade modemärket Asket 2015 var målet att tillverka världens bästa kläder. Men det tog inte lång tid innan man bestämde sig för att byta fokus – och istället verka för en mer hållbar klädkonsumtion.

– När vi besökte klädfabriker runt om i världen och fick se den enorma mängd resurser som krävs för att tillverka ett plagg växte en ilska och ett illamående, säger August Bard Bringéus.

Idag består Askets sortiment av 35 plagg som utgör den perfekta basgarderoben, tillverkade med hundra procent transparens och etiskt korrekt produktion.

– Den traditionella modemodellen går ut på att kasta ur sig upp till 52 kollektioner per år. Vi vill istället få fler personer att köpa färre kläder genom att tillverka plagg som uppskattas, vårdas och används längre. Där är vi gärna en vägvisare för fler företag, säger August Bard Bringéus och fortsätter:
– Vi tror att folk är lite trötta på modehetsen. Med det menar vi inte att man ska en garderob bestående av enbart basplagg, folk kommer alltid använda mode som uttrycksform, men det finns andra sätt att följa trender på än ’fast fashion’ – genom att handla second hand eller hyra kläder till exempel.­

Att göra det lätt för folk att fatta rätt beslut tror Asket-grundarna är en viktig del i arbetet för en mer hållbar konsumtion. Därför har man valt att aldrig ha rea, hålla stängt på Black Friday och erbjuda sina anställda upp till fem extra semesterdagar för att kunna resa med tåg istället för flyg.

Tidigare har modemärket bara funnits online, men i dagarna öppnade man sin första fysiska butik. I de stilrena lokalerna på Norrmalmstorg 1 – ett stenkast från Cecil Coworking – får besökare möjlighet att i lugn och ro hitta rätt plagg med perfekt passform. 

– Platsen förenar det bästa av två världar. På Norrmalmstorg kan vi både synas och finnas tillgängliga – samtidigt som vi förblir den lugna oas vi vill vara, avslutar Jakob Dworsky.