2021-02-17

Smarta metoden som sänker stressnivån

Efter en intensiv arbetsperiod är det inte ovanligt att man känner sig sliten. I storsäljande boken Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle lanserar forskarna Emily och Amelia Nagoski något de kallar för 42-procentsregeln. Kortfattat går metoden ut på att man efter en intensiv arbetsperiod behöver tio timmars återhämtning varje dag för att undvika utmattningssyndrom. Som författarsystrarna Nagoski själva uttrycker det:

”Du kanske tänker ’Det där är löjligt! Jag har inte så mycket tid!’ Men vi säger inte att du ska ta 42 procent för att vila: vi säger att om du inte tar 42 procent kommer de 42 procenten ta dig. De kommer sätta sig i ditt ansikte, trycka dig mot marken och sätta foten mot ditt bröst och förklara sig själv som segrare”.

Så hur får man då ut maximal återhämtning under de tio timmarna? Nagoski-systrarna har sammanställt ett schema som ser ut så här:

1.  Ungefär åtta timmars sömn.

2.  20-30 minuters stressreducerande konversation med någon du älskar och litar på.

3.  30 minuters fysisk aktivitet.

4.  30 minuter som är tillägnad mat. Du kan dela upp tiden mellan måltider om du vill. Men det är viktigt att du tillbringar tiden med att bara laga och äta mat. Inga telefonsamtal, tv eller podcast samtidigt.

5.  30 minuters ”wild card”, beroende på dina egna behov. Behöver du extra tid för att träna, meditera eller läsa en bok? Du bestämmer.

Alla forskarrön bör tas med en nypa salt. Men kanske är detta ett steg mot en mer balanserad tillvaro?