2021-02-12

”Jag är väldigt stolt över konsten på Cecil”

Som gallerist, kurator och konstkonsult har Jonas Kleerup försett allt ifrån vackra privathem till topprestauranger och framgångsrika kontor med högklassig konst – och nu senast Cecil Coworking. 
– Konsten fungerar som ett extra fönster på kontoret. Både någonting att vila ögonen på – och som väcker tankar. Bra konst väcker kreativiteten och gör att man kan se saker ur ett nytt perspektiv, säger Jonas Kleerup.

En vacker miljö sägs göra människor mer inspirerade – och väcka arbetslusten. På Cecil Coworking har man tagit fasta på detta. Den prisade designbyrån Stylt Trampoli ligger bakom den smakfulla inredningen som går i lugna toner med utvalda möbler från danska designmärket Gubi. Anledningen till att man anlitade kuratorn Jonas Kleerup var för att även konsten skulle hålla samma höga nivå. Till Cecil Coworking har han valt ut svensk samtidskonst som väcker känslor.

– Det är en samling som ger en överblick hur den svenska samtidskonsten ser ut idag, med både välkända konstnärer och yngre talanger med olika ursprung. Majoriteten av konsten går åt det abstrakta hållet och har tillverkats med både traditionella och digitala tekniker.

När samarbetet med Cecil Coworking först dök upp hade Jonas Kleerup själv gått i tankar på att byta kontor och hade därför, passande nog, hunnit fundera mycket kring arbetsmiljö, kontorsdesign och konst.
– Verken är mer än bara dekoration och vi jobbar med den på både kort och långt sikt. Cecils hyresgäster är personer inom olika branscher och med olika intressen, en del har kanske redan ett stort konstintresse, medan andra nyss fått upp ögonen för den och kanske precis köpt sitt första verk. Det vill vi fånga upp genom att erbjuda vernissage, föreläsningar och olika event i lokalerna.

Har du någon personlig favorit bland konstverken på Cecil?
– Många! Jag har länge varit förtjust i Alfred Bomans abstrakta konst på Cecil. Det finns någonting djupt och spirituellt över målningarna som jag tycker fångar vår samtid bra. Sedan gillar jag Clara Gesang-Gottowts abstrakta måleri av en himmel. Alla som sett det har blivit kära direkt, säger Jonas Kleerup och fortsätter:
– Tanken är att konsten ska vara ett sorts skimmer i bakgrunden på Cecil och jag måste säga att jag är väldigt nöjd och stolt. Det är en bra samling med många verk jag själv vill ha.