2021-03-23

”Kaffe är en viktig del av arbetsdagen”

På Cecil Coworking bryggs kaffet på kvalitetsbönor från Sveriges äldsta kafferosteri. Rune Bergo, vd på kaffeleverantören Sweet Coffee, erbjuder även medlemmarna personligt framtagna kaffesorter.

Espresso, bryggkaffe, caffe latte eller cappuccino? Med automatiska kaffemaskiner på alla plan och en manuell maskin i ljusgårdens bar är möjligheterna många på Cecil Coworking. Rune Bergo är vd på kaffeleverantören Sweet Coffee, som står för kaffet på Cecil, och enligt honom kan rätt kaffe få människor att prestera bättre på jobbet.
– Kaffe är en stor och viktig del av arbetsdagen, så snåla inte in på det.

Rune Bergo liknar framtagandet av kafferecepten med att komponera den perfekta maträtten.
– Maskinerna är avancerade och vi har lagt ner mycket tid på att hitta perfekta balanser. Cecils maskiner höll vi på med i två dagar, berättar han och fortsätter:

– Kaffemaskinerna erbjuder upp till 50 olika varianter. Utöver grundrecepten kan vi lägga till recept utifrån önskemål. Det händer att vi gör en personlig knapp ­– om Bengt vill ha en viss typ av kaffe så kan den knappen få heta Bengt.

Kaffet köps in från familjeägda rosteriet Bergstrands, som är Sveriges äldsta kafferosteri. I de automatiska maskinerna finns en jämn blandning av arabica- och robustabönor medan en blandning med större mängd arabicabönor används i den manuella.
– Generellt brukar man säga att arabica är den lite finare varianten. Plantan kräver högre höjder där den mognar långsammare och måste dessutom handplockas, vilket innebär mindre skördar och högre pris, förklarar Rune.
– Hos rosteriet finns en blender, som kan liknas vid en kock, vars uppgift är att blanda ihop bönorna och hitta den rätta mixen.

Trots att nya trender ständigt dyker upp är det vardagskaffet, med sin runda smak, som ofta efterfrågas på jobbet.
– Man vill ha det man är van vid och det har vi utgått från när vi valt ut kaffe till Cecil. Men skulle man önska ett kafferecept med personlig knapp får man mer än gärna höra av sig till oss.