2021-04-27

Historien bakom namnen på Cecils konferensrum

Ivar, Greta och Sickan – låter namnen på Cecils konferensrum bekanta? Det är ingen slump att de heter som de heter. De är nämligen döpta efter kända personer som med största sannolikhet besökt Cecil under krogens storhetstid kring mitten av 1900-talet. Bland namnen finns alla från skådespelare till revyartister och andra färgstarka personligheter som gjorde Cecil till det glamourösa nöjespalats det en gång var.

Rummet Julius är till exempel döpt efter den legendariske kökschefen Julius Carlsson som arbetade på Cecil på 1930-talet. Han står bakom flera klassiker – och det sägs att hans mest berömda rätt Wallenbergaren kom till i just Cecils restaurangkök. Greta står givetvis för Greta Garbo, som ska ha setts i vimlet, och Dodde efter stammisen Marcus ”Dodde” Wallenberg, som även sägs ligga bakom namnet på Julius Carlssons rätt. Det största rummet Ivar har Hufvudstadens grundare Ivar Kreuger fått namnge – han älskade Cecil så mycket att han gjorde övervåningen till sin egen festlokal. Andra kända namn som dyker upp är Ingrid Bergman, Sickan Karlsson och Hasse Ekman.

Målet med Cecil Coworking är att skapa en dynamisk mötesplats, så som restaurang Cecil var på sin tid. Och med namnen från förr binds dessa två platser ihop ännu mer. Snart kommer även små plaketter hängas upp i konferensrummen, som berättar mer om de tongivande personerna.