2021-11-26

”Amaryllis är en fantastisk snittblomma”

Att julen väntar runt hörnet märks på Cecil Coworking. Granarna är klädda och dekorationerna uppsatta – och i år är julen modern.

– De flesta tänker på rött eller vitt när man julpyntar. Men årets dekorationer går i rosa, mässing, aprikos och champagnetoner. Jag har försökt få in julfärger som inte är så förutsägbara och som passar ihop med inredningen. Julpyntet ska fungera som en förlängning av den vackra miljön på Cecil, säger mästerfloristen Johan Munter som driver Floristkompaniet på Norrlandsgatan sedan 15 år tillbaka.

Redan i Cecils entré möts man av en gran och utplacerade i vaser står amaryllis i ljusa toner.

– Istället för adventsljusstakar har vi färska kransar med belysning i. Sen har vi olika sorters pynt med barrväxter och kottar i lika former.

Johan Munter utbildade sig till florist i slutet på 90-talet. Genom åren har han sett många jultrender komma och gå.
– Ett tag ville alla ha helvitt. Nu blandar man gärna starka färger med varandra. Eftersom allt går i vågor tror jag snart att vi kommer se vita jular igen.

Ditt bästa tips för att lyckas med julpyntet hemma?
– Amaryllis, hyacinter och julstjärnor är fantastiska som snittblommor. Man får mycket julstjärna för pengarna. Köp en kruka, skär av blommorna och placera dem i småvaser på middagsbordet eller som en maffig bukett. Sen skänker en tak-krans julkänsla i varje hem. Ett tips är att använda en rockring som stomme. Och klä gärna in den med ädelgran, de barrar inte.