2020-12-16

Fira jul på italienska

I år blir julfirandet annorlunda för oss alla. Kanske är det läge att prova på en ny tradition? På Eataly hittar du det mesta för att kunna fira en italiensk jul hemma.

– I Italien börjar julfirandet kring den 8 december, med den katolska högtiden Jungfru Marias utkorelse. Då pyntar vi hemmen med julgran, ljus och den traditionella julkrubban, säger Eatalys store manager Giovanni Raffaghello.

Vill man testa en traditionell italiensk julmiddag hemma rekommenderar Giovanni att inleda kvällen med olika italienska ostar och charkuterier från Eatalys Salumeria-disk.

– Efter det äter man pasta, till exempel tortellini med en krämig parmesansås. Till huvudrätt ska man prova julklassikern cotechino, en traditionell fläskkorv som serveras med linser och potatismos.
Italienarna är förtjusta i sina bakverk och desserterna är varje julmiddags höjdpunkt.

– Kakorna panettone och pandoro spelar huvudrollen på julbordet. Panettone betyder ”stort bröd” och är en hög sockerkaka fylld med allt från torkad frukt och russin till söta chokladvarianter. En pandoro är också en sorts sockerkaka, kanske inte helt olik en fransk brioche. Kakan bakas i en stjärnformad hög bakform och är lite mer populära hos barnen än panettonen eftersom den inte innehåller någon torkad frukt. Både panettone och pandoro är väldigt gott att äta med choklad eller pistage-sås.

Och vad dricker man till?
– Antingen ett glas sött muskatvin eller cioccolata calda – varm choklad med grädde.

Slutligen. Vilka italienska jullåtar ska man lyssna på för att komma i rätt stämning?
– Helt klart Bianco natale eller A natale puoi.