2020-12-10

Cecil – Bibliotekstans självklara mötesplats

På Biblioteksgatan 5, alltså precis bakom Cecil Coworking, öppnade redan år 1917 Restaurang Cecil. En ambitiös krog med servering på gatuplan och ett välbesökt dansgolv en trappa upp. Tvåvåningslösningen var en följd av den då nyligen införda rusdrycksförordningen som förbjöd kabaréer och dans i samma lokaler som spritutskänkning pågick.

Att kvarteret, uppfört av ingen mindre än Hufvudstadens grundare Ivar Kreuger, var ett av Stockholms viktigaste nöjescenter förstärktes av det faktum att ståtliga premiärbiografen Röda Kvarn låg vägg i vägg.

Cecil var först i stan med den för tiden nya och helt banbrytande jazzmusiken och restaurangen var länge det hetaste innestället där man skulle ses och synas. 1921 introducerades den nya flugan ”thé-dans” på Cecil. En sittning mellan lunch och middag, ungefär som afternoon tea, där man åt, drack och dansade till den nya, spännande musikformen. 1927 renoverade tändstickskungen Ivar Kreuger festvåningen en trappa upp och använde den som sin privata representationsvåning.

Nya gastronomiska höjder nåddes på 1930-talet när den lika fruktade som högt respekterade Julius Carlsson var verksam som kökschef. Det var under de nära tio åren på Cecil som hans rykte och anseende som skicklig matlagare grundlades. Och det var här han skapade några numera legendariska rätter. Den så exotiskt klingande oxfilé provencale är faktiskt en helsvensk skapelse, framarbetad av Carlsson i Cecils kök. Liksom kalvfärsbiffen wallenbergare, tillägnad stamgästen Marcus ”Dodde” Wallenberg.

Wallenberg var dock inte den enda prominenta stamgästen. Celebriteter som Hasse Ekman, Karl Gerhard och Ivar Kreuger själv besökte regelbundet Cecil.
Senare var dåvarande kronprinsen Carl Gustaf en flitig besökare, men då hade Cecil sedan 1969 bytt namn till Alexandras och förvandlats till Sveriges första moderna nattklubb. Men det är, som det brukar heta, en helt annan historia.

Den som ändå vill känna historiens vingslag kan med fördel förlägga ett besök till Kaplans auktioner, som idag huserar i lokalerna där det en gång dansades till jazz.