Upptäck julens smaker på Cecil
Under vintern influeras Cecil Coworkings lunchmeny av julens goda smaker. Bland rätterna hittar vi bland annat sotad lax med grönkålssallad, apelsin och granatäpple. Här delar Cecil Coworkings egen kock Pelle Eriksson med sig av receptet.
Sotad lax med grönkålssallad, apelsin och granatäpple
4 portioner
Ingredienser
- ca 600 g lax
- Rapsolja till stekning
Kryddblandning:
- ½ msk spiskummin
- ½ msk svartpeppar, hel
- ½ msk farinsocker
- ½ tsk chiliflakes, alternativt cayennepeppar
- ½ tsk torkad ingefära
- ½ tsk kanel, malen
- ½ tsk salt
Grönkålssallad:
- 400 g grönkål
- 3 st apelsiner
- 1 st granatäpple
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 1 krm malda korianderfrön
- 1 krm mald kryddnejlika
Gör så här
- Krossa alla kryddor fint i mortel.
- Skär laxen i skinnfria bitar.
- Vänd ena sida av laxen i kryddblandningen och stek i rapsolja på medelstark värme tills den fått fin färg.
- Lägg upp på ugnssäker form med kryddsidan uppåt, och stek i ugnen på 200 grader i ca 10 min eller tills kärntemperatur nått 44 grader.
- Riv av grönkålen från stammen och lägg i en stor bunke. Riv skalet av apelsinerna, lägg i kryddorna, rapsoljan och saften från apelsinen.
- Skär av skalet från apelsinen så att du får bort allt det vita, tärna apelsinen.
- Dela granatäpplet på mitten och slå på baksidan med en sked för att få ut granatäpplekärnorna.
- ”Massera” in juicen, kryddorna, oljan och saften i grönkålen. Lägg upp grönkålen på lämpligt fat och garnera med apelsintärningarna och granatäppelkärnorna. Servera med laxen.