2024-11-21

”Cecil är varmt och vänligt”

Med klimatfonden Climentum arbetar Malin Carlström för en hållbar framtid – med Cecil Coworking som bas.

Intresset för gröna bolag fortsätter att växa. I dag väljer allt fler att investera i så kallad ”climate tech” – det vill säga tekniklösningar som arbetar för att bekämpa klimatförändringar. Ett av dessa riskkapitalbolag är klimatteknikfonden Climentum Capital.
– Vi fokuserar främst på högteknologiska bolag i Norden och norra Europa med potential att minska koldioxidutsläppen. Som en artikel 9-fond har vi höga miljö- och rapporteringskrav på de bolag vi investerar i, berättar Malin Carlström, som är General Partner på Climentum Capital. 

Artikel 9-fonder, också kända som mörkgröna fonder, är investeringsfonder med det gemensamma målet att investera hållbart enligt EU:s regelverk.
– Vi investerar i företag som arbetar för att hitta hållbara lösningar, från bolag som hjälper insektsodlare att bättre hantera avfall och öka proteinproduktion till verksamheter som utvecklar pappersbaserade lösningar för att ersätta plastförpackningar.

Malin Carlström anslöt sig till det danska riskkapitalbolaget 2022. I dag är de fyra partners; två i Köpenhamn, en i Berlin och så Malin i Stockholm. Arbetsdagarna beskriver hon som en blandning av bolagsmöten och skrivbordsjobb – vilket sker på Cecil Coworking på Norrlandsgatan 10.
– Jag hittade till Cecil via en vän som har kontor här. Jag fastnade direkt för det varma och vänliga arbetsklimatet. Jag har suttit på andra coworking-kontor tidigare och har ofta upplevt miljön som väldigt stimmig, men på Cecil är det tvärtom. Lugnt och behagligt, säger hon och fortsätter:
– Här finns även ett stort investerarnätverk som är relevant för oss som bolag.

För Malin Carlström, som intresserat sig för både miljö och teknik sedan barnsben, föll det sig naturligt att kombinera de båda intressen och arbeta för att utveckla teknik som kan lösa samhällsutmaningar.
– Som barn var jag väldigt intresserad av djur och natur och engagerade mig tidigt i organisationer som WWF. Jag läste senare miljöteknik på bland annat Chalmers och redan 1998 programmerade jag en hemsida där man kunde beräkna sitt koldioxidavtryck, säger Malin, som menar att hon är en ”technofil”.
– Jag älskar teknik och tror att kommande teknikutveckling kommer avgöra hela klimatfrågan.