2022-01-28

Yoga på Cecil

Invig det nya året med nya, välgörande rutiner. Nu är yogaklasserna i gång på Cecil, som leds av yogaläraren Jenny Hermelin.

Att starta dagen med ett yogapass gör kroppen mjukare och tankarna klarare. En gång i månaden besöker yogaläraren Jenny Hermelin Cecil Coworking och bjuder in såväl nybörjare som erfarna yogis.
– Det är en ganska fysisk yoga vi gör, men jag anpassar klasserna efter deltagarna och deras förutsättningar. Jag är ashtanga-lärare i grunden, men brukar kalla mina klasser för mjuk vinyasa, som innebär mjuka rörelser där fokus ligger på att lyssna på kroppen, berättar Jenny Hermelin.

Jenny Hermelin, som är träningsinstruktör i grunden, har yogat från och till i över 20 år. Sedan 2016 är hon utbildad yogalärare.

– Alla träningsformer har sina fördelar, men yogan är det perfekta komplementet till allt. Oavsett vilken träning du annars ägnar dig åt har du nytta av yogan. Man får ett särskilt fokus av att röra sig i takt med andningen. Men yoga är också bra för rörligheten och så är det skadeförebyggande.

Det var strax innan jul som klasserna smygstartade på Norrlandsgatan 10. Nu är tanken att en morgon i månaden bjuda in yoga-sugna medlemmar.
– Det finns flera fördelar med att yoga på morgonen, dels är det ett skönt sätt att starta dagen på och så får man i gång cirkulationen och mjukar upp kroppen.

Många har problem med stress, huvudvärk och stela nackar. Har du några tips på hur man kan få in yoga i vardagen?
– Då skulle jag fokusera på andningen och kombinera den med enkla rörelser. De allra flesta, oavsett yrke, sitter hopkurade med armarna framför kroppen hela dagarna. Då kan det vara skönt att gå in i ett konferensrum, ta ett djupt andetag, sträcka upp armarna och luta sig tillbaka. Man kan även knäppa armarna bakom ryggen för att få en skön stretch eller ställa sig med ryggen mot ett bord och försöka lyfta uppåt. Att höja och sänka skrivbordet samt öppna upp i bröst och framsida axel är också bra att försöka göra under dagen för att motverka smärta i axlar och rygg.