2021-04-27

Nu öppnar uteserveringarna

Vi börjar vid Stureplan och evigt unga East, som trots att man firar 30 år i lokalerna i år, fortfarande känns som en av stans modernaste och mest innovativa asiatiska restauranger. Uteserveringen bjuder fritt spanläge över Stureplan och Svampen.
Lite mer skyddat, några steg in på Jakobsbergsgatan, ligger utmärkta kaffebaren Sempre, där man kan njut av en perfekt cappuccino på den lilla uteserveringen som osökt för tankarna till Milano.
Det italienska temat fortsätter något kvarter längre söderut på Biblioteksgatan, där Eataly bjuder på prosecco och utvalda charkuterier, och plötsligt är det lätt att fantisera om att man sitter mitt på Corso Vittorio Emanuele.
Snett över gatan har Pas d’Art nyligen lanserat sin nya söndagsbrunch, som självklart kan avnjutas al fresco. På brunchmenyn trängs godsaker som bookmaker toast, amerikanska pannkakor, omeletter och tarte flambé.
Tvärs över gatan hamnar vi istället i boulevardernas Paris, där anrika Prinsen frestar med svenska klassiker på franskt vis. Självklart med vita dukar och kulörta rottingmöbler utomhus.

Misshumasshus lilla men välbesökta uteservering påminner istället om nattmarknader i Tokyo eller Hongkong, där både mat och drinkar lockar lika mycket.
Vill du ha en mer internationell jetset-känsla med inspiration från hela världen, ta några korta steg över till Hotel Nobis restaurang Bino, med utsikt över Norrmalmstorg. Mitt på torget tronar Vau de Ville, som förutom utmärkt mat och dryck, kan skryta om områdets mest soliga och skuggfria läge.